Offline | Dundas K37 | Status: 373

Hundens YLANDE

2009-01-03 10:37

Dundas är så rolig han kan ligga och sova och helt plötsligt ylar han. Han ylar till sina pipleksaker och han ylar när vi gör ylande ljud mot honom...Tycker det är rätt intressant och vill veta mer varför dom gör så,vad hunden menar när den ylar?  man harhört att det är flocksammanhållande osv....så jag slog på nätet och hittade ett bra svar på ett forum som nåon skrivit:

"Att yla är kommunikation och inte enbart att samla ihop sin flock det kan vara att ta reda på en medlems position , var den är osv , eller så kan det vara för att hålla borta utomstående individer mm mm .
Ylandet är mer eller mindre nedärvt från vargen vad jag förstå mycket individuellt . .

Att hundens ylande uppstår i en massa för oss människor knepiga situationer ex ylar hundar till musik , till glassbilen till ambulansen eller när man själv ylar till hunden beror på att en ljud innehåller olika frekvenser ( toner ) i en sammansatt kod ( spektra ) alla föremål har ett unikt sammansatt spektra . Gitarr låter gitarr Fiol låter fiol och Piano låter piano oavsett om man slår ett A på det så låter dom olika pga av det unika sammansatta frekvensspektrat , människans röst är också unik för varje människa , ungefär lika med ett fingeravtryck det är därför vi kan känna igen varandra i telefonen där ljudet är mycket begränsat men spektrats sanmmansättning gör att vi känner igen rösten i andra ändan av telefonen .

Detta spektra är hunden mycket duktig på att kunna identifiera . och i hela spektrat exemplvis glassbilen, musiken, våran röst när vi ylar med hunden innehåller samma spektra bland alla andra frekvenser som hunden har i sin ylkominikation därför svarar den på ambulansen eller glassbilen eller tom vårat ylande . Personligen minstänker jag att detta är autonomiskt det verkar som hundar som ylar till musik bilar och annat inte riktigt styr det " med egen vilja " utan att det triggar ingång autonomiskt ."

INTRESSANT VA?? :-)



Kommentarer

Inga kommentarer, Var den första som skriver!

Bloggtoppen.se Denna blogg är listad bland Sveriges bästa bloggar Djur & husdjur
BloggRegistret.se Husdjur
Blogginlägg:




Besökslogg:
Totalt 6 besökare

Gluskap K37
2009-01-16 13:16
Djurvärld M16
2009-01-11 17:09
tazza_1 K60
2009-01-08 09:21
Evianna K38
2009-01-07 19:50